Nyt EU-lovforslag kan give danske kvinder 1.000 kroner mere i hånden om måneden

Danske kvinder tjener i gennemsnit mindre end danske mænd i samme job. Et nyt EU-lovforslag om løngennemsigtighed kan mindske lønforskellen mellem kvinder og mænd

Af Sarah Rothkegel Sternberg

På tværs af EUs medlemlande, findes der stadig en markant lønforskel mellem mænd og kvinder. Foto: Yvette W fra Pixabay

Mere løngennemsigtighed vil kunne hjælpe danske kvinder til at forhandle sig til en højere månedsløn, fordi det nye lovforslag fra EU vil beskytte dem mod kønsdiskrimination. De vil i gennemsnit kunne opleve en udbetalt lønstigning på 1.000 kroner eller mere om måneden. Hos HK er de meget positive over det nye forslag,

”Det er jo et fantastisk resultat, hvis EU Kommissions bud holder vand. På den måde vil vi få fjernet halvdelen af kønsdiskriminationen på det danske arbejdsmarked,” siger Ole Just, Cheføkonom ved HK.

Ifølge EU Kommissionens analyser, vil den nye lov om løngennemsigtighed kunne ændre lønforskellen mellem mænd og kvinder med 3 procentpoint. I Danmark er der en ’uforklaret’ lønforskel mellem kvinder og mænd i samme job på 4-7 procent, og en ændring på 3 procentpoint vil derfor være markant.https://datawrapper.dwcdn.net/5km4b/1/#?secret=IdXGhmKmYeEt udpluk af forskellige jobs, viser lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Et udpluk af forskellige jobs, viser lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Løngennemsigtighed gør en forskel
I Danmark har vi allerede regler for løngennemsigtighed, og analyser fra Københavns Universitet har vist, at implementeringen af dem, gjorde løngabet mellem mænd og kvinder mindre. Den nye EU-lov vil dog være mere omfattende, blandt andet fordi jobsøgende har ret til indsigt i lønniveau for en stilling inden jobsamtalen, og ansatte har ret til indsigt i gennemsnitlige lønniveauer fordelt på køn. Derudover skal arbejdsgivere med mindst 250 ansatte offentliggøre oplysninger om lønforskel, og hvis der findes en 5 procents kønsbestemt forskel, skal arbejdsgiveren kunne forsvare forskellen med kønsneutrale faktorer, så som uddannelse eller anciennitet. Hvis arbejdsgiveren ikke kan retfærdiggøre lønforskellen, kan de blive pålagt bøder.

Marianne Vind, der sidder i EU Parlamentet for Socialdemokratiet, ser gerne, at virksomheder med mindre en 250 ansatte også bliver omfattet af alle reglerne, men er meget tilfreds med dette skridt på vejen mod ligeløn,

”Synlighed omkring løn er simpelthen det, der skal til. I den eksisterende lov, står der, at man skal have lige løn for samme værdi. Det kan være svært at vurdere, hvad der har værdi, og det er så det, der kommer til at ligge i det her forslag.”

Udpluk af eventuel lønstigning for kvinder i forskellige erhverv.

Der er dog bekymringer for, at den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor lønforhandlinger foregår mellem markedets parter, kan blive udfordret. Hvis lovforslaget bliver gennemført, vil lønforhandlinger ikke være lige så frie, som de er i dag under den nuværende lov om ligeløn. EU Kommissionen lægger især vægt på visse objektive kriterier, som vil blive lovbindende at følge i lønforhandlinger. DA forholder sig kritisk til kriterierne, da de kan stille nogle ansatte dårligere, for eksempel baseret på uddannelse,

”Uddannelse er et sagligt kriterium, men hvis man vægter længden af uddannelse som afgørende for, hvordan man lønner, så kan der opstå en situation, hvor en ansat med en kortere uddannelse har en løn som bliver holdt kunstigt nede. Værdien af det arbejde, du laver, kan godt være højere for en konkret virksomhed, selvom du har en kortere uddannelse end andre ansatte,” fortæller Trine Birgitte Hougaard, Chefkonsulent ved DA.

Både DA og HK er ved at se nærmere på forslaget for at forstå den fulde effekt af lovforslaget, hvis det bliver gennemført.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *